Máltai gasztrokalandok – 2021

Barcelona után Máltára utaztunk, ahol ugyan 5 napot töltöttünk, viszont ténylegesen csak 3 teljes napot tudtunk kiélvezni. Ez volt számunkra az első alkalom Máltán, így sikerült rossz buszra is szállnunk kezdésnek, de a nyaralás végét úgy zártuk: ” ide még vissza kell jönnünk! ”

Málta gasztronómiai sokszínűségét a történelme során megfordult népek (olaszok, arabok, angolok, franciák) alakították, így egyszóval nem igazán lehet jellemezni. Nemzeti ételük a nyúlhús, amit mi nem kóstoltunk. Emellett pedig rengeteg hal és tengeri herkentyű szerepel a menün, amit viszont igen.
Az olasz hatás nagyon érződik a szigeten, rengeteg olasz étterem, tésztázó és vendéglő fellelhető. Mindketten imádjuk az olasz konyhát, így nem volt kérdés számunkra, hogy tésztázgatni fogunk. Ha kevésbé vágytok tésztás tartalmakra, akkor sajnos nem sokat fog segíteni ez a poszt most.

Marsaxlokk-ban volt a bázisunk, ami utólag kicsit kényelmetlen volt utazás szempontjából, mivel a legtöbb látnivaló a sziget másik felében van, így hosszú órákat töltöttünk utazással. Sebaj, legközelebb már tapasztaltabbak leszünk. 🙂

Első nap már késő délután értünk oda, így vacsorázni mentünk le a szállás melletti sétányra. Itt rendesen tartják a szieszta időt, azaz kb este 6-7 órakor még nem nagyon tudsz vacsorázni sehol, úgyhogy a képek is ebből adódóan már sötétedéskor készültek 🙂

Aki szereti a borokat, semmiképp ne hagyja ki a máltai borokat sem. Sziget lévén sok terméket importálnak Olaszországból is, így mi olasz, illetve főként máltai borokat iszogattunk a vacsorákhoz. Hogyha nem igazán tudunk dönteni a választékból, nagyon szívesen segítenek és ajánlanak az ételekkel harmonizáló borokat is.

A vacsorát egy Mozzarella caprese-el indítottuk (mivel mással? 🙂 ), amit közösen ettünk meg. Barcelonából nagyon ránk ragadt ez a mentalitás, hogy osztozzunk az ételeken, így sokszor az előételeket főleg közösen választottuk.
Főfogásnak Bálint egy garnélás tésztát evett, amit így alufóliában gőzöltek (?) és tálaltak fel, én pedig vajas-petrezselymes kagylós tésztát. A friss tengeri herkentyűket nagyon szeretjük, így ha olyan helyre utazunk, ahol ezek elérhetőek, akkor mindig előszeretettel választjuk őket.

Filippo https://www.facebook.com/FilippoItalianRestaurant/

A reggeli benne volt a szállásban, arról sajnos nem készült fotó. A covid miatt úgy nézett ki a reggeliztetés, hogy előző nap elküldtük a kapcsolattartónak, hogy mit szeretnénk enni, inni, majd reggelinél ezeket kihozták az asztalunkhoz. A szobában volt egy bőséges menü választék (lentebb csatolom a képet), amiről elküldtük mit szeretnénk reggelire fogyasztani. Nagyon kedvesek voltak felszolgálásnál és igyekeztek maximálisan mindenki kedvében járni és nem megváratni túlságosan az embereket. Gyümölcsök esetében pedig (gondolom szintén a vírus miatt) egész gyümölcsöket kaptunk.

Az első teljes napunkat Vallettában töltöttük városnézéssel, pici strandolással. Útközben, ahogy keveregtünk az utcácskákban betévedtünk egy helyre kávézni, ahol láttuk a táblán illetve az étlapon is, hogy kínálnak olasz, valamint máltai tányért. Ez egy 2 személyes falatkás tányér, ami főleg iszogatás mellé passzol. Mi ezt választottuk ebédre (bőségesen jól laktunk vele ketten). Első körben kávéztunk, aztán később ugyanide jöttünk vissza ebédelni.
A tányéron volt fűszeres, olajos bab, hagyma, babkrém, feta sajt, aszalt paradicsom, ilyen kis ropogós snack, szőlő. A paradicsomos kenyér pedig sűrített paradicsommal volt megkenve.

Asti Brasserie https://www.facebook.com/profile.php?id=100063631057446

A délutáni strandolás után a part mentén kerestünk étterme. Sikerült is találni egyet, ami 2-3 buszmegállónyira volt a strandtól. Próbáltunk telefonon helyet foglalni (kb 45 perccel indulás előtt), de nem vették fel a telefont, így elindultunk lesz ami lesz alapon. Odaérve már kérdezték is, hogy van-e foglalás, mondtuk hogy sajnos nem vették fel a telefont pedig mi próbálkoztunk. 🙂 Leküldtek a menedzserhez, hogy majd ő hátha tud segíteni. Ugyanezt elmondtuk, majd felajánlott egy asztalt, ami nem a teraszon van, mi pedig elfogadtuk, hiszen ezúttal tényleg enni mentünk és nem nézelődni. (Meg kell jegyezni, hogy amúgy onnan is ki lehetett látni a tengerre, ahol mi ültünk. 😀 Viszonyításképpen a lenti kép jobb oldalán az oszlop mellett már a terasz volt.)

Piccolo Padre – a Google szerint sajnos végleg bezárt 🙁

Harmadik nap korán reggeliztünk és mentünk a Popeye Village-hez, majd a Comino szigeten strandoltunk egy kicsit, és a végső cél Gozo volt. Mivel elég rohanósra sikerült ez a nap, így az ebédünk egy csirkés wrap volt Cominon, amit gyorsan betoltunk, hogy elérjük a hajót. Végül pedig este zárás előtt és a mi utolsó buszunk indulása előtt 1 órával estünk be az ImPasta helyre. Friss, házi tészta mindenhol.. 🙂 Az idő szűke miatt a desszertet már csak elvitelre kértük, viszont erről sajnos nem készült fotó. Természetesen tiramisu volt. 🙂

ImPasta Valletta https://www.impasta.bar/en-gb/home

Utolsó teljes napunkon szintén városnézésben voltunk. Délután pici strand és a kacifántos tömegközlekedésnek köszönhetően a reptéren mentünk keresztül. Ahol még várnunk is kellett a buszra, így beszaladtunk a Costa-ba és vettünk egy pestos tésztasalátát, amit elfeleztünk a strandon. Ezután este pedig kinéztem a sétányon egy másik tésztás helyet, ahol nagyon ízlésesen egy tálcán kihozták a választható tésztákat és abból készítették el az ételt, amit választottunk. Kértünk előételt is, amin végül osztoztunk. Az elvárásainkhoz képest itt is meglepődtünk az adagokon. Egy lazacos-mozzarellás saláta és egy szelet mortadella volt beborítva sajttal és pisztáciával az előétel. Az én fejemben ez a sajtos-húsos kombó éppenséggel nem így nézett ki és mikor kihozták egy kicsit hátradőltünk, hogy oké. Felajánlották, hogy hoznak mellé kenyeret, de mondtuk arra semmi szükség, mert akkor nem kérjük a főételt se. 😀

A főételnek mindketten carbonarát kértünk, Bálint a hagyományos, én pedig tengeri verzióban. Ezzel sem lett volna gond, viszont nem sajnálták a húsokat belőle kicsit sem. Életünkben nem ettünk még ilyen mindenben gazdag carbonarát, pedig már kóstoltunk jó pár helyen. Úgyhogy ha jól akartok lakni viszonylag “olcsón” akkor ezt a helyet semmiképp se hagyjátok ki Máltán. 🙂

Pastaus Lab https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g190323-d19275505-Reviews-Pastaus_Lab-Marsaxlokk_Island_of_Malta.html

Az utolsó napunkon reggeli után már indultunk is a reptérre. Legközelebb határozottan a sziget másik felében fogunk megszállni, és akkor remélhetőleg még több opcióval tudunk majd nektek szolgálni az ételekkel kapcsolatban. 🙂