Csicsóka krémleves

Előkészítés

Elkészítési idő

Adag

15 perc

40 perc

4

Csicsókát nem szoktunk sűrűn fogyasztani, még az egyetemi évek alatti időkből vannak emlékeim, hogy burgonyapürében kb 1:1 arányban készítettem otthon, mikor tanultuk a cukorbetegek dietoterápiáját. Ugyanis ennek a növénynek kiemelkedően magas az inulin tartalma, ami fogyasztáskor ellenáll az emésztőenzimeknek, így csak a vastagbélben bomlik le, ezáltal pedig tápanyagként szolgál a bélbaktériumainknak. Túlzott mennyiségben kellemetlen haspuffadást, gázosodást tud okozni. Amennyiben nagyon ritkán vagy soha nem fogyasztottunk még csicsókát, érdemes először fele-fele arányban készíteni az ételeket, vagy kevesebb mennyiséget fogyasztani első étkezésre. Figyeljük a testünk jelzéseit, ha nem okoz különösebb, fájdalmas puffadást, akkor bátran emelhető a mennyiség. Sőt, kifejezetten javasolt szoktatni a szervezetünket hozzá, ugyanis annál kevesebb nem kívánt tünetet fog okoz, minél gyakrabban fogyasztjuk.

Az alábbi recept kicsit erősebb csicsókában, viszont akár megfordítva a burgonya-csicsóka arányt kezdésnek tökéletes lehet.

Hozzávalók:
1 kg csicsóka
4 db kisebb burgonya
2 kisebb fej vöröshagyma
2 nagy gerezd vagy 4 kisebb fokhagyma
olívaolaj
Fűszerek: só, bors, őrölt cayenne bors, görögszéna

Elkészítés:
A csicsókát és a burgonyát meghámozzuk. 2 db csicsókát kiveszünk a chipsnek, zöldséggyalun vagy késsel vékonyan felszeleteljük. Ezt követően olívaolajjal meglocsoljuk, ízesítjük sóval, borssal, cayenne borssal (ez akár el is hagyható). Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a szeleteket, majd 190℃-ra előmelegített sütőben 10-20 perc alatt megsütjük. Ez nagyban függ attól, mennyire sikerülnek vékonyra a szeletek! Nálam kicsit vastagabbak lettek, így tovább tartott a sütés. Érdemes gyakran rápillantani, mert nagyon gyorsan megpirulnak és még gyorsabban meg is égnek.

A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát kicsit összetörjük (nem szükséges átnyomni fokhagymanyomón, mert a végén mindent le fogunk turmixolni). Egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk őket.

Én általában úgy készítem ezeket a hagymás alapokat, hogy minimális olajon először megpirítom a hagymát, majd mikor már kezd letapadni az edény aljára, akkor öntök hozzá kb 0,5-1 dl vizet. Ilyenkor hozzáteszem a fűszereket (jelen esetben a borsot illetve a görögszénát), majd fedő alatt alacsony hőfokon kicsit összefőzöm.

Ezután hozzáadom a felkockázott csicsókát és burgonyát, majd annyi vízzel öntöm fel, hogy kb egy ujjnyira ellepje a víz. Sózom ízlés szerint. Fedő alatt puhára főzöm – tényleg nagyon puhára, könnyebb dolga lesz utána a turmixnak.

Ha elkészült, akkor kimerem a darabos részeket egy turmixba, adok hozzá a főzőléből majd krémesre turmixolom. Visszaöntöm a főzőlébe és összeforralom a két egyveleget. Ha túl sűrűnek érezzük adhatunk hozzá még vizet, viszont ilyen esetben is forraljuk össze. Ha szükséges ízesíthetünk még rajta.

Csicsóka chipsszel, szezámmaggal és ízlés szerint korianderrel vagy petrezselyemmel tálaljuk.

Elkészítetted a receptet?

Jelöld meg Instagramon @nikolettadiet profilt és használd a #készítsgyorsanfinomat hastaget.