
Pár éve csináltam egy hagyományos, húsos wellingtont és azóta is foglalkoztatott a vegán/ vegetáriánus verziója. Igazából rengeteg receptet találni a neten, hol zöldséges raguval töltve, hol pedig portobelloi gombát használva a hús helyettesítésére. Gondoltam egy könnyebb recepttel kezdem, hogy később tovább lehessen fejleszteni ezt a verziót is.
A legegyszerűbb módja egy átlagos recept húsmentessé tételének ha lecseréljük a húst valami másra, jelen esetben portobelloi gombára. Amiért ez a fajta gomba a legjobb választás, hogy méretéből adódóan könnyebb vele dolgozni, könnyebben szelhető és szebb formát kapunk a végén.
Hozzávalók:
6-7 portobelloi gomba
50g dió darálva
110g spenót felszeletelve
2 tk. dijoni mustár
1 cs. leveles tészta
só, bors
Elkészítés:
A gombákat megpucoljuk, megmossuk majd egy papírtörlőn lecsöpögtetjük őket. 2 gombafejet kiveszünk a tölteléknek, a többit pedig száraz vagy minimálisan olajozott serpenyőben kicsit megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk közben. Nagyjából 3-4 percet sütjük oldalanként. Egy papírra tesszük pihenni őket, hogy a felesleges levét ki tudja ereszteni és ne a tésztát áztassa majd el később.
Aprítógépben a 2 gombafejet és az 50g diót ledaráljuk.
A serpenyőnkben, amiben a gombát pirítottuk most beleöntjük a diós masszát és elkezdjük pirítani. Ezt is fűszerezzük sóval, borssal. Majd mikor már kicsit megpirult (ezt mondjuk annyira nem fogjuk látni 😀 , de közepes lángon néhány perc elég neki), hozzáadjuk a spenótot és összefonnyasztjuk. Ezután jöhet a végén a 2 teáskanál mustár amivel már csak kicsit összeforgatjuk.
Várjuk meg míg kihűl! – ha nem szeretnénk, hogy szétszakadjon a tésztánk mint nekem.
A leveles tésztát kihajtogatjuk (ha előrecsomagoltat használtok mint én). Az egyik rövidebb oldalán kiszaggattam néhány karácsonyfát, amit a tetejére rakunk díszítésnek.
Jöhet a diós-spenótos massza a tésztára, erre helyezzük a gombákat sorban, majd próbáljuk meg szépen felcsavarni.
Nekem ez úgy működött, hogy a tölteléket nagyjából 2 ujjnyi távolságra helyeztem a szélektől, a gombákat pedig a hozzám közelebbi részre pakoltam fel. Ebben az elrendezésben a tőlem távolabbi oldalt hajtottam rá a gombákra majd egy ügyes mozdulattal ezt a részt fordítottam a tepsi aljába. (ami külön sütőpapírral ki volt bélelve).
Mivel én forrón raktam rá a masszát így megolvadt a tészta és ráragadt a csomagolásban lévő sütőpapírra és elég nehéz volt levakarni róla, de ha kicsit vártok a kihűtéssel akkor ez talán nem fordul elő.
Jöhetnek a kis karácsonyfák a tetejére díszítésnek (vagy amit kiszúrtatok) és mehet a 200 ℃-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
