Mézeskalács 2.0

Előkészítés

Elkészítési idő

Adag

30 perc

30-40 perc

50

Lassan ideje újra előkeresni a megfelelő mézeskalács receptet. Ki van hozzám hasonlóan úgy vele, hogy van a fiókban 3-4-5 recept és még sem tudja melyik volt az az igazán ütős, amit jövőre is meg kell sütni?

Nálunk karácsony nem telhet el mézeskalács nélkül, bár tavaly megpróbáltam ezt a hagyományt megtörni, de nem sikerült. És milyen jól is tettem, mert eddig ez lett a legjobb mézeskalács (már ami az elmúlt 2-3 évet érinti). Úgyhogy az alábbi receptet szívből ajánlom mindenkinek aki még keresgél, de nem szeretne csalódni. 🙂

Elkészítés:
150g teljes kiőrlésű liszt
200g fehér liszt
130g margarin
15g 4:1 (Negyedannyi) édesítőszer
1 tojás
100g méz
1 kiskanál sütőpor

Fűszerek: 
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 tk. őrölt ánizs
1 ek. fahéj
1 kk. kardamom

Elkészítés:
Egy tálban kimérjük a száraz hozzávalókat: lisztek, édesítőszer, sütőpor, fűszerek. Kézi habverővel átforgatjuk, hogy egyenlően keveredjenek a fűszerek is.

A margarint a mézzel alacsony lángon felolvasztjuk. (Arra ügyeljünk, hogy ne forraljuk fel a mézet!!) Majd ezt a keveréket egy kicsit visszahűtjük. Elég ha nagyon langyos már, nem kell visszadermeszteni teljesen. 

A lisztes keverékben csinálunk egy kisebb mélyedést, ebbe beleütjük a tojást, majd a mézes keveréket és összegyúrjuk a tésztát. Nagyon könnyed, lágy masszát kapunk ilyenkor. Egy fél órára a hűtőbe tesszük pihentetni.

A sütőt addig 180℃-ra előmelegítjük. 

A tésztát megfelezzük és két részben nyújtjuk ki őket 5 mm-re vastagságúra. (Ha elég nagy felületen dolgozunk, akkor mehet egyben is.) Kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, majd az előmelegített sütőben sütjük nagyjából 7-9 percig. Mivel minden sütő más, így érdemes 5 perc után ránézni (attól függően mennyire vastagra nyújtottuk a tésztát). Akkor lesz jó, ha már a teteje nem puha, és elkezd barnulni. 

Ha kihűltek a mézeskalácsok díszíthetjük kedvünk szerint.

Elkészítetted a receptet?

Jelöld meg Instagramon @nikolettadiet profilt és használd a #készítsgyorsanfinomat hastaget.