Vöröslencse leves (dahl)

Előkészítés

Elkészítési idő

Adag

10 perc

20-30 perc

4

Ha egy gyors és egyszerű de annál izgalmasabb levesre vágynál, akkor tökéletes választás a dahl. A vöröslencsét sima lencse társával ellentétben nem kell órákig áztatni, sem főzni. A hüvelyesek közül a legkönnyebben emészthető, így aki eddig puffasztó hatása miatt kerülte a lencseféléket, nyugodtan megpróbálhatja kezdésnek akár pürésített formában. A receptben a legjobb, hogy a hozzáadott víz mennyiségétől függően lehet főétel, akár főzelék is valamilyen feltéttel, nem szükséges kizárólag levesként fogyasztanunk. Ha semmi ötletem sincs mit ehetnénk, akkor elkészítem sűrűbben és a fagyasztóból sütök mellé vagy vegetáriánus hotdogot vagy húsgolyókat.

Hozzávalók:
40 dkg vöröslencse
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 közepes sárgarépa
1 ujjnyi petrezselyem gyökér
1 ek olaj

Fűszerek: 1 ek őrölt gyömbér (vagy egy ujjnyi friss), 1 ek kurkuma, 1 ek curry, só, bors, babérlevél

Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát felkockázom, összekeverem az őrölt gyömbérrel. Egy edényben felhevítem az olajat, majd takarék lángon hozzáadom a hagymás keveréket és üvegesre párolom. Majd ezt követően hozzáadom a kockára vágott répákat (így gyorsabban megpuhulnak), kicsit lepirítom, és jöhet a lencse és a fűszerek. Jól összekverem, majd hideg vízzel felöntöm. Nyugodtan lehet több vizet adni hozzá, hiszen a lencsétől később nagyon be fog sűrűsödni. 3 babérlevelet raktam bele, só, bors ízlés szerint és fedő alatt indulhat a rotyogtatás. Először felforraltam, majd utána takarék lángon főztem amíg meg nem puhultak a répák. Turmixolás előtt a babérlevelet érdemes kihalászni belőle. Ha nem elég ízletes, vagy túl sűrűnek érezzük, akkor fűszerezzük utána, majd vízzel higíthatjuk, de forraljuk fel a víz hozzáadása után kicsit.

Elkészítetted a receptet?

Jelöld meg Instagramon @nikolettadiet profilt és használd a #készítsgyorsanfinomat hastaget.