Habkönnyű cukormentes sajttorta

Előkészítés

Elkészítési idő

Adag

25 perc

60 perc

8

A legkedveltebb receptem, amire a legtöbben kerestek eddig rá. Ha sajttortát készítek, nálam is ez az első amit előveszek és elkészítem. Készült natúr verzióban már több alkalommal, de Oreo kekszekkel a krémben is elég ütősre sikeredett. Ha valami tuti biztossal szeretném meglepni a vendégeket, akkor ez a recept egy jolly joker.

Hozzávalók egy 28 cm-es tortaformához:

Kekszréteg:
1 csomag Gullon rostdús keksz (cukormentes)
70 g vaj 

Töltelék:
500g mascarpone
450g tejföl (12% és 20%-os is jó)
3 csapott evőkanál liszt
30g negyedannyi édesítő
1 kupak vanília aroma
fél citrom leve (vagy 1 citrom reszelt héját is beletehetjük)
3 közepes tojás

Elkészítés:
Egy aprítógépben daráljuk össze a kekszet. Ehhez adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd keverjük addig, amíg össze nem áll. Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk, nekem most ez az aprítós dolog tűnt egyszerűbbnek.
Öntsük bele a tortaformába, majd egy kanál segítségével oszlassuk el egyenletesen, nyomkodjuk bele. 

160 ºC-ra előmelegített sütőben nagyjából 8-10 percig süssük. Figyeljünk rá, nehogy odaégjen! 

Érdemes vagy alufóliába csomagolni az alját, vagy pedig egy tepsibe rakni a tortaformát, mert az olvadó vaj ki fog folyni és nem lesz hálás dolog kitakarítani a sütőből. Én tepsibe szoktam rakni, ugyanis később majd vizet rakok a tortaforma alá.

A krém összeállítása:
Egy keverőtálba kimérjük a mascarponét, a tejfölt, az édesítőszert, a vanília aromát és a citrom levét vagy reszelt héját. Ezt egy kézi mixer segítségével csomómentesre keverjük. Majd jöhet hozzá a 3 csapott evőkanál liszt.  Ezt követően a tojásokat egyenként adagoljuk a krémhez, majd jól keverjük el mielőtt a következőt öntenénk bele. Nekem egy kicsit sűrűbb krémet sikerült most összehozni. (Ez azt jelenti, hogy mikor beöntöm a tortaformában, akkor nem terül el azonnal, hanem megmaradt benne a kanál nyoma egyengetéskor.)

A sütőből korábban kivett és kihűlt formába öntjük. Szépen elsimítom a tetejét. Ha szeretnénk kekszdarabot/gyümölcsöt/csokit vagy bármi extrát hozzátenni, azt most tegyük. 

A sütőt lejjebb vesszük kb 150 ºC-ra. A tepsibe öntünk vizet – nagyjából egy fél cm magasan. Erre azért van szükség, hogy szebben süljön a tortánk. Majd további 40-50 percig sütjük. Érdemes 30 perc környékén ránézni, mivel minden sütő máshogy süt. 

Ha nagyon pirosodna a teteje, de látjuk, hogy a közepe még nyers (folyik), akkor vegyük lejjebb a hőfokot és 5 percenként nézzük, nehogy odaégjen. Akkor lesz jó, ha a közepe remeg, de a széle nincs elégve. Ekkor lezárhatjuk a sütőt és résnyire nyitott sütőajtóval hagyjuk kihűlni a tortát a sütőben. 

Ha kibírjuk, érdemes éjszakára a hűtőbe tenni és másnap felvágni, sokkal finomabb lesz, ahogy összeérnek az ízek.

Mi nem bírtuk ki, így még melegen megkezdtük, természetesen majdnem kanállal kellett megennünk. Viszont másnapra már szépen szelhető, habkönnyű sajttortát kaptunk. 

Laktózmentes termékekkel helyettesítve is elkészíthető 1:1 arányban. Ebben az esetben, ha valaki nem annyira édesszájú, akkor az édesítő mennyiségét lehet egy kicsit csökkenteni.

Elkészítetted a receptet?

Jelöld meg Instagramon @nikolettadiet profilt és használd a #készítsgyorsanfinomat hastaget.