
Ha valaki rendszeresen készítené nekem, csak zöldség fasírtot ennék örökre. Nagyon szeretem a különböző alapanyagokból összerakott zöldségpogácsákat, különösen akkor, ha nem nekem kell elkészíteni. Szeretem az egyszerű, gyors és kevés takarítással járó ételeket, na és ez sajnos nem esik ebbe a kategóriába.
Ennek ellenére kicsit sem bántam meg, hogy elkészítettem. Sőt, ennek köszönhetően már azóta többször is készült zöldségpogácsa különféle alapanyagokból.
Hozzávalók:
3 közepes cukkini reszelve (559g tisztítás után)
1 db tojás
10g reszelt grana padano vagy parmezán sajt
50g liszt ( én most Szafi szénhidrátcsökkentett galuska lisztjét használtam, de ez opcionálisan lehet másfajta is)
Só, bors, fokhagyma
Elkészítés:
A cukkinit lereszeljük, majd lesózva pihentetjük egy 10 percet, hogy kiengedje a levét. Ezt követően kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a tojást, a fűszereket. A sóval csak óvatosan! Kóstoljuk meg a tojás hozzáadása előtt mennyire sósra sikeredett a cukkini és annak megfelelően sózzuk még ha szükséges.
Ízlés szerint mehet bele friss fokhagyma vagy pedig granulátum (én az utóbbit használtam). Végül pedig a liszt. Sűrű, formázható állag a cél, nekem ehhez 50g liszt kellett a fent írt cukkini mennyiséghez. Ha kevesebb cukkiniből készítjük, akkor valószínű kevesebb liszt is elegendő lesz.
A végén nedves kézzel fasírtot formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Az egyik felét olívaolajjal megkentem, de elhagyható ez a lépés.
180 fokra előmelegített sütőben légkeverésen kb 40 percig sütjük. Felénél pedig egyszer megfordítjuk. Mivel én speckó liszttel csináltam, szerintem ezért volt ilyen hosszú a sütési idő nálam, alapvetően 20-25 perceket írnak mindenhol. Úgyhogy aki sima liszttel készíti annak ajánlom, hogy készüljön 20 perces sütési idővel a biztonság kedvéért. 😃 – legközelebb sima liszttel készítem, akkor majd frissítem a sütési időt –
