
Hogyan tegyük változatossá az étkezésünket? Készítsük el alternatív módon.
Egy korábbi #úgyeszemmintegydietetikus kihívás alkalmával készítettem el ezt a hamis túrógombócot kölesből. Régóta hevert már a polcon az üvegben a köles, viszont egyszerű köretként annyira nem kedvelem, ellenben kásában nagyon. A gombóc innen már nem áll messze, úgyhogy az ötlet adott volt.
Hozzávalók:
130g köles
300g víz
100g mandula/kókusz ital
fél citrom leve, reszelt citrom héj
édesítés
vanília őrlemény
Elkészítés:
Egy lábosba mérjük ki a vizet, egy kicsit hagyjuk felmelegedni, majd öntsük hozzá a kölest. Egy csipet sóval ízesíthetjük, de tényleg csak egy csipettel. Miután elkezd forrni, takarék lángon főzzük tovább. Érdemes néha ránézni, mert felhabosodik és kifuthat a lábosból (csak hogy megússzunk egy kis bosszúságot. 🙂 )
Miután elfőtte a levét, tűzről lehúzva hozzáadunk 100g tejet, fél citrom levét, reszelt héját, édesítőszert és egy kupak vanília aromát vagy annak megfelelő ízesítést. Majd visszatesszük a tűzre és addig főzzük (folyamatos kevergetés mellett), amíg elfő a leve.
Ha túl hígnak érezzük miután levettük a tűzről, bátran keverjünk hozzá 1-2 evőkanálnyi aprószemű zabpelyhet. Észre sem venni benne, nagyon szépen felszívja a maradék nedvességet és csak plusz rosttartalom rejtőzik meg a gombócokban általa.
Miután teljesen kihűlt, vagy legalább langyosra, vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és a hagyományos túrógombóchoz hasonló módon pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Nagyon könnyed és lágy gombócokat kapunk, úgyhogy aki a túrógombócot is hasonlóan szereti, bátran tudom ajánlani ezt a receptet.
Tejföllel, natúr joghurttal, sodóval, gyümölcsszósszal fogyasszuk. Ha viszont egyik sincs otthon, akár házi baracklekvárt is nyugodtan tehetünk rá.
