Hamis túrógombóc kölesből

Előkészítés

Elkészítési idő

Adag

60 perc

25-30 perc

18-20

Hogyan tegyük változatossá az étkezésünket? Készítsük el alternatív módon.
Egy korábbi #úgyeszemmintegydietetikus kihívás alkalmával készítettem el ezt a hamis túrógombócot kölesből. Régóta hevert már a polcon az üvegben a köles, viszont egyszerű köretként annyira nem kedvelem, ellenben kásában nagyon. A gombóc innen már nem áll messze, úgyhogy az ötlet adott volt.

Hozzávalók:
130g köles
300g víz
100g mandula/kókusz ital
fél citrom leve, reszelt citrom héj
édesítés
vanília őrlemény

Elkészítés:
Egy lábosba mérjük ki a vizet, egy kicsit hagyjuk felmelegedni, majd öntsük hozzá a kölest. Egy csipet sóval ízesíthetjük, de tényleg csak egy csipettel. Miután elkezd forrni, takarék lángon főzzük tovább. Érdemes néha ránézni, mert felhabosodik és kifuthat a lábosból (csak hogy megússzunk egy kis bosszúságot. 🙂 )

Miután elfőtte a levét, tűzről lehúzva hozzáadunk 100g tejet, fél citrom levét, reszelt héját, édesítőszert és egy kupak vanília aromát vagy annak megfelelő ízesítést. Majd visszatesszük a tűzre és addig főzzük (folyamatos kevergetés mellett), amíg elfő a leve.

Ha túl hígnak érezzük miután levettük a tűzről, bátran keverjünk hozzá 1-2 evőkanálnyi aprószemű zabpelyhet. Észre sem venni benne, nagyon szépen felszívja a maradék nedvességet és csak plusz rosttartalom rejtőzik meg a gombócokban általa. 

Miután teljesen kihűlt, vagy legalább langyosra, vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és a hagyományos túrógombóchoz hasonló módon pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Nagyon könnyed és lágy gombócokat kapunk, úgyhogy aki a túrógombócot is hasonlóan szereti, bátran tudom ajánlani ezt a receptet.

Tejföllel, natúr joghurttal, sodóval, gyümölcsszósszal fogyasszuk. Ha viszont egyik sincs otthon, akár házi baracklekvárt is nyugodtan tehetünk rá.

Elkészítetted a receptet?

Jelöld meg Instagramon @nikolettadiet profilt és használd a #készítsgyorsanfinomat hastaget.