Linzer, mézeskalács, isler.. teljesen mindegy, csak omlós tészta legyen. Nálam ezek a kedvenc aprósütemények, egyrészt mert szeretek szórakozni a kiszúrással, másrészt mert talán még sosem sikerült elrontani őket – ellenben a kelt tésztákkal, ahol ritkaság, ha 1-2 jól sikerül (vagy inkább úgy sikerül, ahogy elképzeltem).

Természetesen a rengeteg zsiradékot vízzel helyettesítettem részben, édesítésre pedig negyedannyi édesítőszert használtam. Csavarnak pedig egy evőkanálnyi szőlőmag őrleményt is adtam hozzá plusz ásványi anyag forrásnak.

Adag: 85-90 db (kisebb méret)Előkészületi idő: 15 perc
plusz 60 perc pihentetés
Sütési idő: 10 perc, 180 ℃


100g teljeskiőrlésű liszt
100g fehér liszt
100 g vaj/ margarin
66g hideg víz
18g negyedannyi édesítő
10 dkg darált dió
1 tojás sárgája
1tk. sütőpor
vanília aroma/ őrlemény
fahéj


1. A száraz hozzávalókat kimérjük egy tálba.

2. Kockázzuk a hideg vajat/ margarint, majd elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, és tésztát gyúrunk belőle.

3. 40-60 percre hűtőbe tesszük pihenni.

4. Ha letelt a pihentetési idő akkor 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges formával kiszaggatjuk.

5. 180 ℃-on kb 10 percig sütjük.

6. Ha kihűltek, lekvárral megkenjük az egyik felét és összeillesztjük őket.

Az utolsó lépés elhagyható, akár hagyhatjuk üresen is őket. Tea, kávé mellé tökéletes választás napközben is, nem csak karácsonykor.

Vélemény, hozzászólás?