Mit is hívunk pontosan bionak?

A bio élelmiszereket Magyarországon szigorú szabályok betartatásával folyamatosan ellenőrzik. Maga az ökológiai gazdálkodás során az élelmiszer előállító rendszer tiltja vagy korlátozza bizonyos növényvédő szerek, talajjavítók, műtrágyák, mesterséges állatgyógyászati készítmények, hozamfokozók használatát. Elősegítve ezzel a környezet megóvását és a fenntarthatóságot. Az ellenőrzés kiterjed a termeléstől a feldolgozáson keresztül a kereskedelemig.

834/2007/EK tanácsi rendelet (Öko EK rendelet) biztosítja a bio „tisztaságát”. Ökológiai termelésre utaló kifejezéssel (biológiai, bio, öko, organikus) csak olyan élelmiszer hozható forgalomba, amely rendelkezik a rendelet szerinti tanúsítvánnyal, – és megfelel a törvényben, a törvény végrehajtására kiadott jogszabályban, valamint az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi aktusaiban meghatározott feltételeknek. Magyarországon 2 tanúsító szervezet van, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft.

És ezt honnan tudom a termékről? 

Minden vásárlás alkalmával először a csomagolást nézzük meg. Ha az alábbi képek valamelyike elérhető a terméken, garantáltan bio minőséget vásárolunk.

Európai Uniós ökológiai logó, vagy más néven “eurolevél”

2010 óta minden olyan előre csomagolt bioterméken fel kell tüntetni, amely teljes egészében megfelel az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének, és az uniós tagállamokból származik. Importált termékek esetén használata nem kötelező. A címke nagyban segíti a fogyasztókat, hogy könnyebben felismerjék az ökológiai úton előállított élelmiszereket.


 Biokontroll Hungária (HU-ÖKO-01)

Azon ökológiai élelmiszereken és mezőgazdasági termékeken látható, melyek előállítása ellenőrzött, vagyis a rájuk vonatkozó közösségi és hazai jogszabályokat betartották, valamint az állam hatósági kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő.
Ilyen címkével ellátott termékek vásárlása esetén biztosak lehetünk benne, hogy az általunk vásárolt élelmiszer egészséges, ezen felül a fenntartható gazdálkodást támogatjuk általa.

Hungária ÖKO Garancia (HU-ÖKO-02)

Ausztria vezető ellenőrző szervezetének magyarországi leánycége, több közép- és kelet-európai bioüzem áll ellenőrzésük alatt. Ilyen címkével ellátott termékek vásárlása esetén biztosak lehetünk benne, hogy az általunk vásárolt élelmiszer egészséges, ezen felül a fenntartható gazdálkodást támogatjuk általa.

Ezen szigorú szabályozás ellenére mégis találnak növényvédőszer-maradékokat, valamint egyéb szennyező anyagokat a bio élelmiszerekben is.

Akkor vajon megéri kizárólag biot venni? Biztosan „egészségesebb”, mint a hagyományosan előállított élelmiszerek?

Nem mondhatjuk semmire, hogy egészséges, hiszen szubjektív kinek mi az egészséges. Általánosságban véve az emberek mégis azért részesítik előnyben a bio élelmiszereket, mert hisznek benne, hogy ’nem betegedhetnek meg tőle’. Egy 2009-es beszámolóban nem találtak szignifikáns különbséget a tápanyagtartalomban a bio és a hagyomás élelmiszerek között.  A vizsgált tápanyagtartalmi különbségek biológiailag elfogadhatóak és többnyire a termelési módszerek közötti különbségekhez köthetők. Pl. műtrágya (nitrogén és foszfor tartalom), illetve betakarításkor az érettség mérése (titrálható savtartalom). Az elemzett 13 tápanyag-kategória közül 10-nél nem volt szignifikáns különbség a termelési módok között. (Dangour et al. 2009)

De a növényvédő szerek, műtrágyák rákkeltőek.. 

Ez tény. De az ezekkel kezelt zöldségekben, gyümölcsökben a megengedett határérték alatti szinten van a mennyiségük, melyet az átlag fogyasztáshoz mérve szabnak meg. A kezelés és a forgalomba hozatal között el kell telnie egy meghatározott időtartamnak (élelmezés-egészségügyi várakozási idő), amely alatt a szer mennyisége az egészségre ártalmatlan szintre lecsökken.

Extrém beviteltől eltekintve, a megszokott valamint ajánlott napi mennyiségben (napi 1 alma, szendvicshez a zöldségek stb.) nem okoz egészségügyi károsodást. 2014-ben egy nagy elemszámot magába foglaló kutatást publikáltak, melyben a bio élelmiszerek fogyasztásának és a daganatos megbetegedések előfordulásának kapcsolatát vizsgálták angol nők esetében. A 16 leggyakoribb daganattípust vetették össze – szájüreg és garat, nyelőcső, gyomor, vastagbél, hasnyálmirigy, tüdő, rosszindulatú melanoma, emlő, méhnyálkahártya, petefészek, vese, húgyhólyag, agy, non-Hodgkin limfóma, myeloma multiplex és a leukémia. Eredményként az organikus táplálékfogyasztás nem járt együtt az összes rák előfordulási gyakoriságának csökkenésével, kivéve a non-Hodgkin-limfóma esetében. (Bradbury et al, 2014)

Akkor még se a biot válasszam?

Kiemeltnek tartom a jó minőségű, megbízható forrásból származó élelmiszerek előnyben részesítését, ami nem egyenlő a kizárólagos bio-val. Ahogy korábban említettem, nem minden esetben volt magasabb a tápanyagtartalma a hagyományos termékekkel szemben, ezért

– törekedjünk mindig az idénynek megfelelő zöldséget, gyümölcsöt választani, mert annak biztosan magasabb lesz a vitamin és ásványi anyag ellátottsága,
– válasszunk hazai termékeket, hiszen jóval kevesebb a szállítási ideje
– járjunk gyakrabban piacra, ahol termelőtől frissebben hozzájutunk az élelmiszerekhez,
– ha van lehetőségünk, ültessünk palántákat az erkélyre, konyhakertbe,
– mindig alaposan mossuk meg az étkezésre szánt gyümölcsöket, ugyan a belsejéből nem tudjuk kimosni, de a felületi szennyeződések, permetek eltávolíthatók.

Irodalom:
Bradbury K.E., Balkwill A., Spencer E.A. et al. (2014): Organic food consumption and the incidence of cancer in a large prospective study of women in the United Kingdom. British Journal of Cancer. 110. 9. 2321-2326 doi: 10.1038/bjc.2014.148.
Dangour A.D., Dodhia S.K., Hayter A. et al. (2009): Nutritional quality of organic foods: a systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition. 90. 3. 682-685  doi: 10.3945/ajcn.2009.28041
http://portal.nebih.gov.hu/
http://www.okopack.hu/hu

Vélemény, hozzászólás?