A tavaszi karantén ideje alatt Instagramon heten dietetikusok újra összeálltunk, és szerveztünk egy újabb #úgyeszemmintegydietetikus kihívást.

Az én kicsit összecsúszott napom egyik étele ez a hamis túrógombóc volt. A kölest már a karantén ideje előtt megvettem, hogy majd egyszer talán csinálok belőle kását, császármorzsát vagy ezt a gombócot. Végül pedig egy laza szombati ebéd főrészeként került elfogyasztásra.

Adag: 25 gombócElőkészületi idő: kb 1 óra hűtéssel együttFőzési idő: 25-30 perc


200g/ 1 bögre köles
4 bögre víz
2dl tej
fél citrom leve, reszelt héja
1 kupak vanília aroma
édesítőszer ízlés szerint


1. Egy lábosba mérjük ki a 4 bögre vizet, egy kicsit hagyjuk felmelegedni, majd öntsük hozzá a kölest. Egy csipet sóval ízesíthetjük, de tényleg csak egy csipettel. Miután elkezd forrni, takarék lángon főzzük tovább. Érdemes néha ránézni, mert felhabosodik és kifuthat a lábosból (csak hogy megússzunk egy kis bosszúságot. 🙂 )

2. Miután elfőtte a levét, tűzről lehúzva hozzáadunk 2dl tejet, fél citrom levét, édesítőszert és egy kupak vanília aromát. Majd visszatesszük a tűzre és addig főzzük (folyamatos kevergetés mellett), amíg elfő a leve.

3. Nos, nekem ezzel a víz mennyiséggel egészen híg lett, így miután kiraktam a teraszra hűlni, raktam bele kb 3 ek. zabpelyhet, hogy felszívja a nedvességet. Ha te nem szeretnéd ezt a procedúrát, akkor szerintem 3 bögre vízzel is működhet. Viszont a zabpelyhet észre sem venni benne, nagyon szépen felszívta a nedvességet és csak plusz rosttartalom rejtőzik meg a gombócokban. 

4. Miután teljesen kihűlt, vagy legalább langyosra, vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és a hagyományos túrógombóchoz hasonló módon pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Nagyon könnyed és lágy gombócokat kapunk, úgyhogy aki a túrógombócot is hasonlóan szereti, bátran tudom ajánlani ezt a receptet.

5. Tejföllel, natúr joghurttal, sodóval, gyümölcsszósszal fogyasszuk. Ha viszont egyik sincs otthon, akár házi baracklekvárt is nyugodtan tehetünk rá.

Vélemény, hozzászólás?