Ki a kelt tésztákat szereti jobban, ki a pitéket, ki pedig a krémesebb süteményeket. Ha választanom kéne én sem a kelt tésztákat tenném az első helyre, viszont ezzel a fahéjas csigával azért nem lehet mellé lőni. Kivéve, ha valaki a kakaós csigát szereti csak.
A bevállalósabbak feldobhatják kardamommal a receptet – akár a tésztában elkeverve is. Ha pedig még jégcukorral is megszeretnénk szórni, szinte el is készítettük az IKEA KAFFEREP otthoni verzióját. 🙂
Adag: 14 db | Előkészületi idő: 25 perc, + 1,5 óra kelesztési idő | Sütési idő: 30 perc, 180 ℃ |
200g teljes kiőrlésű liszt
200g fehér liszt
25g negyedannyi édesítő
40g vaj
1 db tojás
1 csipet só
40g élesztő
2,5 dl tej
1.5 tk. cukor (élesztőhöz)
1. A liszteket kimérem egy edénybe, hozzáadom a vajat, a csipet sót.
2. A tejet a cukorral kézmelegre felmelegítem, majd hozzáadom az élesztőt. Amire érdemes figyelni, hogy nem szabad forróra melegíteni, mert különben az élesztő nem fog felfutni. Miután felfutott az élesztő, hozzáöntöm a lisztes keverékhez és a tojást is hozzáadom.
3. Összegyúrom dagasztó mozdulatokkal. Majd letakarom egy konyharuhával és meleg helyen 45-60 percig kelesztem.
4. Ezután lisztes felületen 1 cm vastagságúra kinyújtom a tésztát.
5. A tölteléket (fahéj, édesítőszer, olaj) kikeverem, majd megkenem vele a tésztát. (Én még pluszban szórtam rá fahéjat, mert nagyon szeretem.) Feltekerem, éles késsel 3-4 cm vastag szeleteket vágok belőle, amiket vajjal kikent jénaiba teszem.
6. Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztem a csigákat.
7. Addig a sütőt előmelegítem 180 ℃-ra. Majd 30 perc letelte után sütőbe rakom őket és 25-30 percig sütöm, míg aranybarnára nem sülnek. Célszerű 20 perc környékén ránézni, esetleg tűpróbával megnézni mennyire sült át a közepe.