Aki nem rajong a zöld/barna lencséért annak is bátran ajánlom kipróbálásra. Ugyanis ezt a fajta lencsét hántoláskor megszabadítják a külső héjtól, ami a puffasztásért is felel. Ezáltal a rosttartalma is kevesebb lesz, így kevésbé ‘terheli’ meg az emésztőrendszert.

Lassan felszívódó szénhidrát tartalmának köszönhetően inzulinrezisztenciában, cukorbetegégben is bátran fogyaszthatjuk. Nem tartalmaz koleszterint valamint telített zsírokat, így biztosan nem növeli a szív-érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, koleszterin plakkok lerakódásának kockázatát.

Magas fehérje tartalmú, a szója után a második legmagasabb fehérje tartalommal bíró hüvelyes. Nem utolsó sorban pedig számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többet között káliumot, cinket, magnéziumot, kalciumot, vasat és foszfort, melyek egyaránt elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Bőségesen van benne B vitaminok közül B1, B2, B3, és B5, valamint A vitamin is.

Aki pedig hisz az újévi babonákban, hagyományokban, készítse el bátran az újévre.

Adag: 4 Előkészületi idő: 20 percFőzési idő: 35 perc


150g száraz vöröslencse
1 fej közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 kisebb répa reszelve
1 üveg csiperke gomba
2-3 szárzeller (opcionális)
500g passzírozott paradicsom vagy házi paradicsomszósz
só, bors, oregáno, bazsalikom, kakukkfű, kevés édesítő
1 ek. olaj


1. A répát hámozzuk meg és reszeljük le nagylyukú reszelőn. A zellert (ha használunk) szintén vágjuk össze. A hagymát és a fokhagymát kockázzuk fel, majd egy evőkanálnyi olajon pároljuk meg.

2. Adjuk hozzá a répát és a zellert, majd pirítsuk össze őket. Ezt követően mehet hozzá a megmosott lencse (nem kell beáztatni, így is nagyon hamar el fog készülni). Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, oreganoval, kakukkfűvel és szárított bazsalikommal.

3. Öntsük fel egy kevés vízzel, majd főzzük egy 10 percig, amíg megpuhul a lencse. Ezt követően hozzáöntjük a lecsöpögtetett gombát és a paradicsomszószt. Én egy kevés édesítőt is szoktam hozzá tenni, hogy elnyomja egy kicsit a paradicsom savanykás ízét.

4. Összeforraljuk és már készen is vagyunk.

5. Mindeközben a tésztát is kifőzhetjük mellé, nagyjából egyszerre el is készül az egész és már tálalhatjuk is.

Vélemény, hozzászólás?