A pitét mindenki szereti és a legtöbb háztartásban szinte az összes hozzávaló elérhető. Mivel most ősszel-télen a bogyós gyümölcsöknek kevésbé van szezonja, így mirelitet használtam hozzá. Bátran próbálkozhatunk más gyümölcsökkel is, amire figyeljünk, hogy minél apróbbra legyen vágva. Ha esetleg almával, fahéjjal, szilvával készítenénk el a pitét, adjunk a töltelékhez pluszban egy kis fahéjat. 

Adag: 8-10 szelet Előkészületi idő: 30 perc,
plusz pihentetés – opcionális
Sütési idő: 40-45 perc, 180 ℃


130g fehér liszt
200g tk tönkölyliszt
250g margarin
30g cukor
1 db tojás
1 ek. jéghideg víz

Töltelék:
3 db tojás
30g negyedannyi
2 dl habtejszín ( 3 dl-t is elbír)
1,5 ek. liszt
2 kupak vanília aroma
3-4 marék mirelit bogyós gyümölcs


A sütőt melegítsük elő 180 ℃-ra.

1. Egy tálba mérjük ki a liszteket. Adjuk hozzá a cukrot,  a  felkockázott margarint és a tojást. Gyúrjuk össze a tésztát. Ha van időnk pihentethetjük egy fél órát a hűtőben, ha viszont egyből sütni szeretnénk (ahogy én is tettem), 2 folpack között nyújtsuk ki a tésztát. Egy mozdulattal átemeljük a formába, a lelógó részeket pedig vágjuk le. 

Nekem nem sikerült pontosan kinyújtani, így a lelógó részekkel pótoltam a hiányzó helyeket oldalt. Félretesszük a pitét, amíg a tölteléket gyorsan összedobjuk.

2. A gyümölcs kivételével mindent egy tálba mérünk és kézi vagy gépi robotgéppel összekeverjük. Én csak 2 dl tejszínnel készítettem, valószínű ezért lett ilyen alacsony.

3. Először a gyümölcsöket szórjuk a pitére. Egyenletesen oszlassuk el a tésztán, majd jöhet rá a töltelék.

4. Süssük addig, míg a közepe sem remeg már, illetve aranybarna nem lesz a töltelék. Én közben forgattam a sütőben, hogy minden oldala egyenletesen süljön. Nagyjából 40 perc alatt meg is sül, természetesen sütőtől függően. 

Vélemény, hozzászólás?