Az egyik legegyszerűbb és talán legmutatósabb pitéről beszélhetünk. A francia pite előnye, hogy gyakorlatilag bármivel tölthetjük, mikor milyen idénygyümölcs elérhető. De akár sósan is elkészíthetjük, például rengeteg paradicsommal, cukkinivel vagy húsosan, ehhez viszont egy kevésbé édes tésztát kell készítünk.

Ha vendégségbe várunk barátokat, vagy parti kajáról kell gondoskodnunk, kisebb átmérőjű galetteket készítve mind sós, mind édes alternatívaként felkerülhet az asztalra.

Adag: 4Előkészületi idő: 1,5 óra
(pihentetéssel együtt)
Sütési idő: 20 perc, 180 ℃


Tészta:
160g tk liszt
60g fehér liszt
1 csipet só
3 g negyedannyi édesítő
65g margarin/ vaj
55 ml hideg víz
1 tojás

Töltelék:
450g mirelit meggy
7g negyedannyi édesítő
1 púpos tk. fahéj
30g vörösbor
1-2 szál rebarbara


1. A liszteket, sót és az édesítőt kimérjük egy tálban. Elmorzsoljuk a hideg vajat benne, majd jöhet hozzá a víz és a tojás. Tésztát gyúrunk belőle, majd 1 órát a hűtőben pihentetjük.

Addig el tudjuk készíteni a tölteléket:

2. 1 csomag (450g) mirelit meggyet 1 dl vízzel felrakom fazékban olvasztani. Hozzáadok 1 púpos teáskanál fahéjat és 7g negyedannyi édesítőszert, valamint egy korty (30g) vörösbort ízlés szerint. Az alkohol ki fog párologni belőle, de az íze miatt nem javaslom kispórolni. 🙂 Közepes-alacsony lángon forralásig hevítem, majd lezárom a gázt alatta és hagyom kihűlni.
A rebarbarát megmosom, és kb 10-15 cm-es darabokra szelem. Én félbevágtam őket, így 1 szár elég volt a 2 galettehez.

3. 1 óra leteltével kiveszem a hűtőből a tésztát, 2 részre osztom. Lisztezett felületem kör alakúra kinyújtom őket, majd jöhet az összeállítás.

4. Szilvalekvárral vékonyan megkenem a kinyújtott tészta közepét, erre jött a meggy réteg, majd a tetejére a rebarbara frissen. Óvatosan felhajtom a széleket, felvert tojással lekenem, majd mehet a sütőbe 180 fokon nagyjából 20 percig (totálisan sütőfüggő, érdemes ránézni 15-18 perc környékén). 

Vélemény, hozzászólás?