A hűvösebb idő beköszöntével búcsút inthetünk a hideg gyümölcsleveseknek és készíthetjük a finomabbnál finomabb, meleg krémleveseket. Szinte bármilyen zöldségből, gyümölcsből könnyedén készíthetünk krémlevest, a titka az alapanyagokon kívül egy jó botmixer és/vagy turmixgép. Akinek pedig már leveskészítő blendere van, annak egy szava sem lehet az őszi-téli szezonban.

Adag: 4-6Előkészületi idő: 10 percFőzési idő: 30 perc


40 dkg vöröslencse
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 közepes sárgarépa
1 ujjnyi petrezselyem gyökér
1 ek olaj

Fűszerek: 1 ek őrölt gyömbér (vagy egy ujjnyi friss), 1 ek kurkuma, 1 ek curry, só, bors, babérlevél


1. A hagymát, fokhagymát felkockázzuk, összekeverjük az őrölt gyömbérrel.

2. Egy edényben olajat hevítünk, majd takarék lángon hozzáadjuk a hagymás keveréket és üvegesre pároljuk. Ezt követően hozzáadjuk a kockára vágott répákat (így gyorsabban megpuhulnak), kicsit lepirítjuk, és jöhet a lencse, valamint a fűszerek. Alaposan összeforgatjuk, majd hideg vízzel felöntjük. Nyugodtan lehet több vizet adni hozzá, hiszen a lencsétől később nagyon be fog sűrűsödni. Ehhez a mennyiséghez 3 babérlevelet adtam, só, bors ízlés szerint és fedő alatt indulhat a rotyogtatás.

3. Először felforraljuk, majd utána takarék lángon főzzük amíg meg nem puhulnak a répák.

4. Turmixolás előtt a babérlevelet szedjük ki. Ha nem elég ízletes, vagy túl sűrűnek érezzük, akkor fűszerezzük utána, majd vízzel higíthatjuk, de forraljuk fel a víz hozzáadása után kicsit.

5. Botmixerrel vagy turmixgépben csomómentesre turmixoljuk és melegen tálaljuk.

Ha pedig nem turmixoljuk le és kicsit sűrűbbre főzzük egy laktató vöröslencse főzeléket kapunk, amit bármilyen feltéttel fogyaszthatunk.

Nekem a kedvencem hozzá a zöldséges roló.

Vélemény, hozzászólás?