A tavaszi karantén elején kezdtem el kovásznevelésem 3. próbálkozását, melyből egy életerős anyakovász pihen most is a hűtőben arra várva, hogy valami finomság készüljön belőle. Mint például ez a kuglóf. 

A legtöbb boltban kapható kuglóffal az a bajom, hogyha megnézem az összetevők listáját, akkor egyből 4-5 sornyi adalékanyag található benne, nem beszélve a rengeteg zsírról (persze ezek nélkül nem lenne olyan finom, omlós, puha és ízletes napokig). Így jött az ötlet, hogy ha már kalácsot lusta vagyok fonni, akkor próbálkozzunk meg a kuglóffal. 

Az egész procedúra szerintem nagyon egyszerű és rövid a többi általam eddig kipróbált kovászos pékáruval szemben. A pihentetés is abszolút beépíthető a napba, ha otthon vagyunk és nem foglalja el az egész konyhapultot sem. 

Az első próbálkozásom még sima fehérlisztből készült, az is cukormentesen ugyan, de az tényleg csak próba sütés volt – viszont nagyon finomra sikerült. A mostani, a kakaós résszel egyszerűen tökéletes. Pont ugyanolyan íze van, mint amit a mama készít, csak sajnos a mazsola hiányzik belőle. 

Na de lássuk a receptet…

Adag: 12Előkészületi idő: 5 óra
(pihentetésekkel együtt)
Sütési idő: 50 perc, 170 ℃


140g aktív kovász
350g liszt ( 225g BL55 liszt, 125g teljes kiőrlésű búzaliszt)
150 ml tej
20g negyedannyi édesítő
1 kupak vanília aroma
1 kis tk. só
1 db tojás
70g puha vaj


Előző este:
A kovászt előző este megetetem, hogy reggel már dagasztani tudjam a tésztát. Ezt érdemes úgy időzíteni, hogy ha már tudjuk mikor akarjuk bedagasztani a tésztát, előtte 8-12 órával etessük meg az anyakovászt. Nálam ez most 20g kovászmagból, 60g langyos vízből és 60g lisztből (50g fehér, 10g teljes kiőrlésű rozs) állt össze. 

Reggel:
A liszteket átszitálom az edénybe, amiben majd dagasztani fogom, hozzáadom a sót. 

A tejet megmelegítem, éppen hogy langyosra (mintha az élesztőt futtatnánk fel benne). Csomómentesre keverem benne a kovászt, a tojást, a vanília aromát és az édesítőt. Majd ezután hozzáöntöm a liszthez és elkezdem dagasztani a tésztát. Én most kézzel csináltam, korábban pedig géppel. Ha már összeállt a tésztánk, akkor pedig 2-3 részletben hozzádagasztjuk a puha vajat is. Érdemes már éjszaka kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékleten felpuhuljon. Mikroban nehéz játszadozni vele, hogy pont annyit melegítsd, hogy ne folyjon de még puha legyen. 🙂 

Hogyha megvan a tésztánk és szeretnénk kakaós részt is bele, akkor kettéválasztjuk. 1,5 evőkanál kakaóport elkeverünk 2 evőkanál vízzel, majd szépen bedagasztjuk. 

A két gombócot én légmentesen záródó edényekben pihentettem 2 órát külön. Majd kinyújtottam őket egyforma méretűre (kb.). Hosszúságra kb akkorára, hogy a kuglóf formát körbeérje. (Olyan 60 cm lehetetett?! Legközelebb lemérem és frissítem ezt a részt.) Szélességre pedig kb 35-40 cm.  (szintén frissíteni fogom). 

Egymásra helyeztem a fehér illetve a kakaós részt, majd felcsavartam és a formába tettem. Ezt újabb 2 óra pihentetés követi. 

Hogy ne száradjon ki a tészta én folpackkal próbálom légmentesen lezárni és egy konyharuhával letakarva pihentetem. 

A 2 óra leteltéhez közelítve előmelegítjük a sütőt 170 ºC-ra. A kelt tésztánkat 45-50 percig sütjük. 35 perc környékén érdemes ránézni, és ha már nagyon pirul a teteje, akkor kicsit lejjebb venni a hőfokot, hogy a belseje is kellőképpen átsülhessen.

Az eredeti receptet megtaláljátok Hannánál (ide kattintva). 

Vélemény, hozzászólás?