Nyáron szinte vágyunk a hűsítő, citrusos panna cottára, ősszel viszont inkább részesítjük előnyben a puha, meleg pitéket. Egy hasonlóan könnyed, ám fűszeres panna cottával minden vendéget le tudunk venni a lábáról, de még a családot is meglephetjük, ha nem szeretnénk sokat sütögetni.

Előző este elkészíthetjük már az alapot, így nem kell ölbe tett kézzel várni, hogy megdermedjen a hűtőben. A tejszínt nem javaslom alacsonyabb zsírtartalmúra cserélni, mert abban az esetben több zselatinra lesz szükségünk és inkább kapunk egy fehér gumicukrot, mintsem egy krémes panna cottát.

Adag: 4 főreElőkészületi idő: 20 percFőzési idő: 15 perc,
+ 2-3 óra hűtési idő


2 dl 30%-os habtejszín
1 dl tej
édesítőszer ízlés szerint
1 kupak vanília aroma
fahéj ízlés szerint
3 db zselatinlap

Szilvaragu:
4 db szilva
fél dl vörösbor
2 tk cukor
fahéj, szegfűszeg, kardamom ízlés szerint

Díszítés:
8 db cukormentes zabkeksz



1. A zselatin kivételével az összes hozzávalót egy edénybe öntjük, majd elkezdjük alacsony lángon melegíteni.

2. A zselatinlapokat beáztatjuk pár percre hideg vízben, majd a langyos tejszínhez adjuk. Addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. Nem szabad felforralni!

3. Poharakba kiadagoljuk, majd hűtőbe tesszük pár órára vagy egy éjszakára.

4. A szilvaraguhoz a szilvákat felszeleteljük, majd cukorral elkezdjük karamellizálni őket.

5. Fűszerezzük őrölt fahéjjal, szegfűszeggel és kardamommal, majd mikor már kicsit elfőtte a levét hozzáöntjük a vörösbort és fedő alatt puhára pároljuk a szilvát.

6. Várjuk meg míg kihűl, majd jöhet a pohár összeállítása. Egy-két kanál szilvaragu, tetejére pedig mehet az összetört keksz.

Vélemény, hozzászólás?