Lassan ideje újra előkeresni a megfelelő mézeskalács receptet. Ki van hozzám hasonlóan úgy vele, hogy van a fiókban 3-4-5 recept és még sem tudja melyik volt az az igazán ütős, amit jövőre is meg kell sütni?

Nálunk karácsony nem telhet el mézeskalács nélkül, bár tavaly megpróbáltam ezt a hagyományt megtörni, de nem sikerült. És milyen jól is tettem, mert eddig ez lett a legjobb mézeskalács (már ami az elmúlt 2-3 évet érinti). Úgyhogy az alábbi receptet szívből ajánlom mindenkinek aki még keresgél, de nem szeretne csalódni. 🙂

Adag: kb. 50 db Előkészületi idő: 30 percSütési idő: 30-40 perc


150g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
200g fehér liszt
130g margarin
15g 4:1 (Negyedannyi) édesítőszer
1 tojás
100g méz
1 kiskanál sütőpor

Fűszerek: 
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 tk. őrölt ánizs
1 ek. fahéj
1 kk. kardamom


1. Egy tálban kimérem a száraz hozzávalókat: lisztek, édesítőszer, sütőpor, fűszerek. Kézi habverővel átforgatom, hogy egyenlően keveredjenek a fűszerek is.

2. A margarint a mézzel alacsony lángon felolvasztom. (Arra ügyeljünk, hogy ne forraljuk fel a mézet!!) Majd ezt a keveréket visszahűtöm. Elég ha nagyon langyos már, nem kell visszadermeszteni teljesen. 

3. A lisztes keverékben csinálok egy kisebb mélyedést, ebbe beleütöm a tojást, majd a mézes keveréket és összegyúrom a tésztát. Nagyon könnyed masszát kapunk. Egy fél órára a hűtőbe tesszük pihentetni.

4. A sütőt (kb) 180˙C-ra előmelegítem. 

5. A bucit megfelezem és két részben nyújtom ki őket 5 mm-re vastagságúra. Kiszaggatom, majd mehet be a sütőbe nagyjából 7-9 percre. Sajnos nem tudom hány fokon süt a sütőm, így én 5 perc után elég gyakran nézegettem. Akkor lesz jó, ha már a teteje nem puha, és elkezd barnulni. 

Ebből a mennyiségből nekem 3 tepsi jött ki. 

Vélemény, hozzászólás?