Ha vendégségbe mennél és nem akarsz üres kézzel menni, de annyira nem érzed magad ügyesnek a tortakészítésben, akkor megtaláltad a legjobb receptet. Elronthatatlan és rém egyszerű elkészíteni. Még a régi gáztűzhelyben is stresszmentesen elkészíthetjük.
A legnépszerűbb recept volt az oldalon, így természetesen visszakerül egy kicsit megújított formában. Kétféle változatban készítem a tortát, az egyik egy tömörebb tartalmasabb, míg a másik ezzel ellenkezőleg egy légiesen habkönnyű torta.
Az előbbit gyümölcszselével vagy frissen főzött gyümölcsvelővel ajánlom fogyasztásra, az utóbbit akár önmagában vagy pedig Oreo keksszel, gyümölcsökkel, karamellel is kipróbálhatjuk. (Nálunk nagy sikere volt az Oreosnak is!)
Adag: 10-12 | Előkészületi idő: 30 perc | Sütési idő: 50-60 perc |
Alap torta | Habkönnyű változat |
Kekszréteg: 1 csomag Gullón cukormentes, rostdús zabkeksz 100g vaj Töltelék: 500g mascarpone 250g tejföl 2 ek. liszt 30-40g Negyedannyi édesítőszer vanília aroma 1 citrom reszelt héja 3 db tojás | Kekszréteg: 1 csomag Gullon rostdús keksz (cukormentes) 70 g vaj Töltelék: 500g mascarpone 450g tejföl (12% és 20%-os is jó) 3 csapott evőkanál liszt 30g negyedannyi édesítő 1 kupak vanília aroma fél citrom leve (vagy 1 citrom reszelt héját is beletehetjük. Én most csak a levét használtam fel.) 3 közepes tojás |
1. Egy aprítógépben daráljuk össze a kekszet. Ehhez adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd keverjük addig, amíg össze nem áll. Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk a darált kekszet a vajjal. Egy 28 cm-es csatos tortaforma aljába nyomkodjuk bele. Érdemes egy kisebb pohártalppal belenyomkodni, egyenletesebben fog elterülni.
2. 160 °C-ra előmelegített sütőbe helyezzük és nagyjából 8-10 percig sütjük. Nyugodtan tegyük egy tepsibe a tortaformát, mert az olvadt vaj kicsoroghat a sütőbe és nem igazán kellemes, ha beleég az aljába.
3. Addig keverjük össze a ‘krémet’. Egy keverőtálba mérem a mascarponét, a tejfölt, az édesítőszert, a vanília aromát és a citrom levét vagy reszelt héját. Ezt egy kézi mixer segítségével csomómentesre keverem. Majd jöhet hozzá a 3 csapott evőkanál liszt.
4. Majd ezt követően egyesével adagoljuk hozzá a tojást, és mindegyiket egyenként jól keverjük el.
5. A krémet ráöntjük a kekszrétegre, majd mehet be a 150 °C-os sütőbe 40-50 percre. Ha elektromos sütőnk van, akkor az aljába tegyünk egy edényben vizet, ha pedig gáztűzhelyünk van, akkor én a tepsibe öntöttem kb egy kisujjnyi vizet. Ettől szebben sül majd.
Érdemes 30-35 perc környékén ránézni, nehogy nagyon megégjen a teteje. Ha úgy érezzük nagyon éget a sütő, akkor alacsonyabb hőfokon süssük tovább.
Ha még remeg a közepe, lezárhatjuk a sütőt. Résnyire nyitott sütőajtóval hagyjuk a sütőben kihűlni a tortát.
Gyümölcszselé
750g erdei gyümölcskeveréket egy fazékban felteszek olvadni. Annyi vízzel öntöm fel, ami éppen ellepi. Közben fűszerezem ízlés szerint, most kevés gyömbér, édesítőszer, citromlé és egy késhegynyi kardamom került bele. Majd ha már langyosra melegedett, belerakom a teljes csomag étkezési zselatint, és forrásig hevítem.
A kihűlt sajttortára öntöm, egy kicsit várok míg kihűl, majd egy éjszakára hűtőbe teszem.