A krémleveseket kedvünk szerint tudjuk variálni, képzeletünknek csak az alapanyagok elérhetősége szab határt. Télen, illetve a kora tavaszi időszakban még viszonylag elég korlátozottak a források. Tehát választhatunk gyökérzöldséget, hüvelyest vagy mirelit zöldségeket a levesünkbe. Nyáron inkább a hideg gyümölcs leveseket kívánjuk jobban, vagy egy könnyed smoothiet is készíthetünk belőlük. Ilyenkor nem is szabad nagyon szétfőzni a friss zöldségeket, ugyanis hő hatására számos értékes ásványi anyagot és vitamint veszítenek.

A márciusi – április karantén idején 2 szuper egyszerű krémlevest készítettem. Az egyik adta a másikhoz az ötletet, majd persze még több jutott eszembe, amiket később fogok bevetni.

 

Az egyik ilyen leves a

Brokkoli krémleves

volt. Ezt az ételt gondolom mindenki ismeri, rengeteg féleképpen lehet elkészíteni, én is szinte mindig máshogy csinálom. Ez alkalommal lett viszont a legfinomabb, a legkrémesebb, úgyhogy hamar “papírra” is vetem.

 

Hozzávalók kb 4 adaghoz:
  • 900g mirelit brokkoli
  • 1 dl tej vagy tejszín
  • só, bors, szerecsendió
Elkészítés:

A brokkolit forrásban lévő enyhén sós vízbe teszem, majd jó puhára főzöm. Akinek erősebb trumix gépe van, neki nem szükséges, én biztosra akartam menni.

A nagyon puha állag azt jelenti, hogy a fakanállal, ha az edény falához nyomod, nagyon könnyen szétesik. 🙂 

Ha kész, szükség lesz egy nagyobb turmixra (1,5-2 literes). A brokkolit merjük át bele, majd adjunk hozzá a főzőléből is pár merőkanállal. Kb a 3/4-éig lepje el a folyadék. Ehhez hozzáöntünk még 1 dl tejet vagy tejszínt, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.

És mehet pár perc krémesítés.

Tálaljuk pirított kenyérkockával, pirított magvakkal vagy sajtchipsszel. 

A másik hasonlóan egyszerű de nagyszerű leves a

Karfiolkrémleves.

 

Hozzávalók kb 4 adaghoz:
  • 1 fej karfiol
  • olívaolaj
  • 1 marék petrezselyem
  • só, bors, cayenne bors, kurkuma (opcionális)
Elkészítés:

A karfiolt nagyjából szedjük rózsáira. Sütőpapíron terítsük szét, majd spricceljük le olívaolajjal, fűszerezzük sóval, borssal. Természetesen itt ízlés szerint más fűszert is adhatunk hozzá. Süssük őket pirosra sütőben. (Nálam nagyjából 20-25 perc volt, de ez sütőnként változhat.)

Ezt követően forrásban lévő vízben puhára főzzük a sült karfiolokat. Szintén csak azért, mert biztosra szerettem volna menni a krémesítésnél. Nagyjából annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje a karfiolokat.

Miután megfőtt, az egészet (főzőlével együtt) a turmixba öntjük. A brokkolihoz hasonlóan 1 dl tejet adunk hozzá, borsót, a petrezselymet, kurkumát és ha szeretjük kicsit pikánsabban, akkor mehet egy kevés Cayenne bors is. Sót majd csak a végén adjunk hozzá, ha szükséges, hiszen a sütés előtt a karfiolokat megsóztuk, így nem szeretnénk elrontani az ételt a túl sok sóval.

Majd mehet a pár percnyi krémesítés.

Tálaljuk pirított kenyérkockával, pirított magvakkal vagy sajtchipsszel. 

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás