Azaz, akár írhattam volna azt is, hogy 2.0. Az előző recept alapján készítem mindig a sajttortákat, most viszont egy kicsit módosítottam rajta. Ettől sokkal puhább, lazább szerkezetű lett. Nem émelyítően tömény, jól esik étkezés utáni desszertként is.

Annak ellenére, hogy cukormentes édességről van szó, nem diétás! Ugyanis a zsírtartalma kiemelten magas, hiszen a kekszréteghez adott zsiradék mennyisége és a mascarpone jelentősen megemeli. Ha nagyon szigorú diétán vagyunk, akkor nem javasolt elkészíteni, viszont 1 szelettől nem fogunk meghízni, abban biztosak lehetünk. Vendégségben nagy sikere van, illetve születésnapi és/vagy névnapi ajándéknak is bátran elkészíthetjük.

 

Hozzávalók egy 28 cm-es tortaformához:

Kekszréteg:
  • 1 csomag Gullon rostdús keksz (cukormentes)
  • 70 g vaj 
Töltelék:
  • 500g mascarpone
  • 450g tejföl (12% és 20%-os is jó)
  • 3 csapott evőkanál liszt
  • 30g negyedannyi édesítő
  • 1 kupak vanília aroma
  • fél citrom leve (vagy 1 citrom reszelt héját is beletehetjük. Én most csak a levét használtam fel.)
  • 3 közepes tojás

Elkészítés:

Egy aprítógépben daráljuk össze a kekszet. Ehhez adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd keverjük addig, amíg össze nem áll. Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk, nekem most ez az aprítós dolog tűnt egyszerűbbnek.

Öntsük bele a torta formába, majd egy kanál segítségével oszlassuk el egyenletesen, nyomkodjuk bele. 

160 C-ra előmelegített sütőben nagyjából 8-10 percig süssük. Figyeljünk rá, nehogy odaégjen! 

Érdemes vagy alufóliába csomagolni az alját, vagy pedig egy tepsibe rakni a tortaformát, mert az olvadó vaj ki fog folyni és nem lesz hálás dolog kitakarítani a sütőből. Én tepsibe szoktam rakni, ugyanis a későbbiekben vizet rakok bele a tortaforma alá.

A krém összeállítása:

Egy keverőtálba mérem a mascarponét, a tejfölt, az édesítőszert, a vanília aromát és a citrom levét vagy reszelt héját. Ezt egy kézi mixer segítségével csomómentesre keverem. Majd jöhet hozzá a 3 csapott evőkanál liszt. 

Ezt követően a tojásokat egyenként adagolom hozzá a krémhez, majd jól elkeverem mindegyiket. Nekem egy kicsit sűrűbb krémet sikerült most összehozni. (Ez azt jelenti, hogy mikor beöntöm a tortaformában, akkor nem terül el azonnal, hanem megmaradt benne a kanál nyoma egyengetéskor.)

A sütőből kivett formába öntöm. Szépen elsimítom a tetejét.

  • Ha szeretnénk kekszdarabot/gyümölcsöt/csokit vagy bármi extrát hozzátenni, azt most tegyük.- 

A sütőt lejjebb vesszük kb 150 C-ra. A tepsibe öntök vizet – nagyjából egy fél cm magasan. Erre azért van szükség, hogy szebben süljön a tortánk. Majd 40-50 percig sütöm. Érdemes 30 perc környékén ránézni, mivel minden sütő máshogy süt. 

Ha nagyon pirosodna a teteje, de látjuk, hogy a közepe még nyers (folyik), akkor vegyük lejjebb a hőfokot és 5 percenként nézzük, nehogy odaégjen.

Akkor lesz jó, ha a közepe remeg, de a széle nincs elégve. Ekkor lezárhatjuk a sütőt és résnyire nyitott sütőajtóval hagyjuk kihűlni a tortát a sütőben. 

Ha kibírjuk, érdemes éjszakára a hűtőbe tenni és másnap felvágni, sokkalta finomabb lesz, ahogy összeérnek az ízek.

Mi nem bírtuk ki, így még melegen megkezdtük, természetesen majdnem kanállal kellett megennünk. Viszont másnapra már szépen szelhető, habkönnyű sajttortát kaptunk. 

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás