A karantén ideje alatt Instagramon heten dietetikusok újra összeálltunk, és szerveztünk egy újabb #úgyeszemmintegydietetikus kihívást. Ha még nem találkoztál volna a játékkal, leírom röviden.

Egy héten keresztül minden nap egy-egy dietetikus mutatja meg, hogy miket evett aznap, különböző ötletekkel, tippekkel, praktikákkal kiegészítve. Mindeközben a résztvevők feladata, hogy az ötletekből inspirálva elkészítsenek több ételt, melyeket megosztanak az oldalukon posztban és/vagy sztoriban. A tavaly májusi játék alkalmával is már szuper ételek gyűltek össze (ezeket a fent említett hashtag alatt vissza is tudjátok keresni).

A játékban már megmutattuk mindannyian, hogy mi miket eszünk a karaténban, most pedig rajtatok a sor. A játék 2020. április 11-ig tart, van időtök még becsatlakozni.

 

Az én kicsit összecsúszott napom egyik étele ez a hamis túrógombóc volt. A kölest már a karantén ideje előtt megvettem, hogy majd egyszer talán csinálok belőle kását, császármorzsát vagy ezt a gombócot. Végül pedig egy laza szombati ebéd főrészeként került elfogyasztásra.

Hozzávalók 25 db gombóchoz:

  • 200g/ 1 bögre köles
  • 4 bögre víz
  • 2dl tej
  • fél citrom leve, reszelt héja
  • 1 kupak vanília aroma
  • édesítőszer

 

Elkészítés:

Egy lábosba mérjük ki a 4 bögre vizet, egy kicsit hagyjuk felmelegedni, majd öntsük hozzá a kölest. Egy csipet sóval ízesíthetjük, de tényleg csak egy csipettel. Miután elkezd forrni, takarék lángon főzzük tovább. Érdemes néha ránézni, mert felhabosodik és kifuthat a lábosból (csak hogy megússzunk egy kis bosszúságot. 🙂 )

Miután elfőtte a levét, tűzről lehúzva hozzáadunk 2dl tejet, fél citrom levét, édesítőszert és egy kupak vanília aromát. Majd visszatesszük a tűzre és addig főzzük (folyamatos kevergetés mellett), amíg elfő a leve. 

Nos, nekem ezzel a víz mennyiséggel egészen híg lett, így miután kiraktam a teraszra hűlni, raktam bele kb 3 ek. zabpelyhet, hogy felszívja a nedvességet. Ha te nem szeretnéd ezt a procedúrát, akkor szerintem 3 bögre vízzel is működhet. Viszont a zabpelyhet észre sem venni benne, nagyon szépen felszívta a nedvességet és csak plusz rosttartalom rejtőzik meg a gombócokban. 

Miután teljesen kihűlt, vagy legalább langyosra, vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és a hagyományos túrógombóchoz hasonló módon pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Nagyon könnyed és lágy gombócokat kapunk, úgyhogy aki a túrógombócot is hasonlóan szereti, bátran tudom ajánlani kipróbálni a receptet.

Tejföllel, natúr joghurttal, sodóval, gyümölcsszósszal fogyasszuk. Ha viszont egyik sincs otthon, akár házi baracklekvárt is nyugodtan tehetünk rá.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás