Mióta legelőször készítettem zabpelyhes palacsintát, azóta egyszerűen nem tudom megunni. Nagyon gyorsan elkészíthető, tojás nélkül is finom pufik lesznek és az elkészítéssel sem kell sokat bíbelődni. Nálam sok receptnél elsődleges szempont szokott lenni, hogy mennyit kell mosogatni utána. Ebből kiindulva ritkán készítek olyan ételt, amelyhez például külön kell a tojásfehérjét is felverni (pl. amerikai palacsinta). Többek között nem szeretek az étel mellett sem sokat időzni, így a hagyományos tekerős palacsinta “ünnepi ételnek” számít nálunk. 🙂

Ezek a zabpalacsinták viszont hamar elkészülnek, mivel egyszerre több adagot is tudok sütni a serpenyőben. És ha csak 1 evésre valót készítek, akkor szinte majdnem ugyanannyi idő elkészíteni, mintha egy zabkását főzne az ember.

A fehérjeport én 2:1-ben céllal szoktam beletenni: 1, állagjavításra – liszt helyett gyorsan megköti a vizet; 2, édesítésre – mivel ezek a porok eleve durván édesek, így teljesen megfelelnek bármilyen édesítőszer/cukor helyettesítésére. Ha nem tartasz otthon fehérjét, annyi baj legyen. Nyugodtan helyettesítsd liszttel, vagy lisztté őrölt zabbal, édesítéshez pedig amit szoktál használni alapvetően.

Lássuk miből lesznek ezek a palacsinták..

Hozzávalók: 

250g túró
8 ek. zabpehely
12g fehérje por /elhagyható, 1 ek. liszttel helyettesíthető/
1/3 csomag sütőpor
fahéj
víz
fél dl tej

opcionális hozzávalók:

  • édesítő
  • citromhéj
  • citromlé
  • mák
  • növényi tej

 

Elkészítés:

A hozzávalókat egy turmixba vagy aprítógépbe mérjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy egy sűrűbb palacsinta tészta állagú masszát kapjunk. Akár több vizet is adhatunk hozzá, ugyanis a zab menet közben felfogja szívni, így biztosan pótolni kell a sütés végéig is a folyadékot.

Bátran használjunk tapadásmentes serpenyőt, ugyanis a zabnak köszönhetően kicsi az esély rá, hogy letapadjanak a palacsinta korongok.

Hevítsük fel a száraz serpenyőt,  majd kis / közepes lángon süssük meg őket. Nagyjából 1 evőkanálnyi mennyiséget halmozok a serpenyőbe, ezt szépen elegyengetem. (Én általában egyből 3 palacsintát sütök, nem szeretek egyesével bíbelődni vele.) Amikor elkezdenek a buborékok megjelenni a felszínen, akkor megfordíthatjuk a palacsintát. 

 

Tálaljuk friss gyümölccsel, natúr joghurttal, lekvárral. Bevállalósabbak pedig Nutellával vagy sodóval is fogyaszthatják! 😃

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás