A négy vagy több napos kajálások után sokan kívánunk húsmentes ételeket és kevés időtöltést a konyhában. Ehhez szeretnék egy recepttel kedveskedni Nektek, hogy az utolsó napok az évből is pihenéssel telhessenek.

Aki nem rajong a zöld/barna lencséért annak is bátran ajánlom kipróbálásra. Ugyanis ezt a fajta lencsét hántoláskor megszabadítják a külső héjtól, ami a puffasztásért is felel. Ezáltal a rosttartalma is kevesebb lesz, így kevésbé ‘terheli’ meg az emésztőrendszert.

Lassan felszívódó szénhidrát tartalmának köszönhetően inzulinrezisztenciában, cukorbetegégben is bátran fogyaszthatjuk. Nem tartalmaz koleszterint valamint telített zsírokat, így biztosan nem növeli a szív-érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, koleszterin plakkok lerakódásának kockázatát.

Magas fehérje tartalmú, a szója után a második legmagasabb fehérje tartalommal bíró hüvelyes. Nem utolsó sorban pedig számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többet között káliumot, cinket, magnéziumot, kalciumot, vasat és foszfort, melyek egyaránt elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Bőségesen van benne B vitaminok közül B1, B2, B3, és B5, valamint A vitamin is.

Aki pedig hisz az újévi babonákban, hagyományokban, készítse el bátran az újévre.

Hozzávalók 4 személyre:

150g száraz vöröslencse

1 fej közepes hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 kisebb répa reszelve

1 üveg csiperke gomba

2-3 szálzeller (opcionális)

500g passzírozott paradicsom vagy házi paradicsomszósz

só, bors, oregáno, bazsalikom, kakukkfű, kevés édesítő

1 ek. olaj

Elkészítés:

A répát hámozzuk meg és reszeljük le nagylyukú reszelőn. A hagymát és a fokhagymát egy evőkanálnyi olajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a répát és a zellert, majd pirítsuk össze őket. Ezt követően mehet hozzá a megmosott lencse (nem kell beáztatni, így is nagyon hamar el fog készülni). Öntsük fel egy kevés vízzel, majd főzzük egy 10 percig, amíg megpuhul a lencse. Itt már hozzáadhatjuk a fűszereket ízlés szerint. Majd hozzáöntjük a lecsöpögtetett gombát, a paradicsomszószt. Én egy kevés édesítőt is szoktam hozzá tenni, mert kicsit édesebben szeretem a paradicsomos szószokat. Összeforraljuk és már készen is vagyunk.

Mindeközben a tésztát is kifőzhetjük mellé, nagyjából egyszerre el is készül az egész és már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás