Mézeskalács 2.0 -2019

Mézeskalács 2.0 -2019

Mégis csak sikerült rávennem magam egy újabb mézeskalács sütésre. Ahogy a tavalyi receptben is olvashattátok (ide kattintva olvasható), minden évben kicsit módosítok a recepten. Az eredeti recept természetesen otthonról származik a NAGYszakácskönyvből. Kicsit reformosítok rajta évről évre, és ez idén sincs másképp. Nagy változások nincsenek a tavalyi recepthez képest, viszont ez most nagyon nagyon finom lett.

Hozzávalók:

150g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

200g fehér liszt

130g margarin

15g 4:1 (Negyedannyi) édesítőszer

1 tojás

100g méz

1 kiskanál sütőpor

Fűszerek: 

1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

1 teáskanál őrölt gyömbér

1 tk. őrölt ánizs

1 ek. fahéj

Elkészítés:

Egy tálba kimérem a száraz hozzávalókat: lisztek, édesítőszer, sütőpor, fűszerek. Összekeverem, hogy egyenlően keveredjenek a fűszerek is. A margarint a mézzel alacsony lángon felolvasztom. (Arra ügyeljünk, hogy ne forraljuk fel a mézet!!) Majd ezt a keveréket visszahűtöm. Elég ha nagyon langyos már, nem kell visszadermeszteni teljesen. 

A lisztes keverékben csinálok egy kisebb mélyedést, ebbe beleütöm a tojást majd a mézes keveréket és összegyúrom a tésztát. Nagyon könnyed masszát kapunk. Egy fél órára a hűtőbe tesszük pihentetni.

A sütőt (kb) 180˙C-ra előmelegítem. 

A bucit megfelezem és két részben nyújtom ki őket 5 mm-re vastagságúra. Kiszaggatom, majd mehet be a sütőbe nagyjából 7-9 percre. Sajnos nem tudom hány fokon süt a sütőm, így én 5 perc után elég gyakran nézegettem. Akkor lesz jó, ha már a teteje nem puha, és elkezd barnulni. 

Ebből a mennyiségből nekem 3 tepsi jött ki. 

 

(Mire ezt a receptet feltöltöm, már fél tepsi elfogyott. 😋😍)



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás