Ígértem, hogy készítek olyan édességet is, ami nem Szafi lisztből készül. Viszont be kell vallanom, egy  kicsit szenvedtem, hiszen nehezemre esett kivárni a kelesztési időket (ami jelen esetben 1.5 óra lett volna :D). A végeredmény azonban magáért beszél, nagyon finomra sikeredett életem első fahéjas csigája.

 

Hozzávalók:

  • 200g teljes kiőrlésű liszt
  • 200g fehér liszt
  • 25g negyedannyi édesítő
  • 40g vaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 40g élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1.5 tk. cukor (élesztőhöz)

Elkészítés:

  1. A liszteket kimérem egy edénybe, hozzáadom a vajat, a csipet sót.
  2. A tejet a cukorral kézmelegre felmelegítem, majd hozzáadom az élesztőt. Amire érdemes figyelni, hogy nem szabad forróra melegíteni, mert különben az élesztő nem fog felfutni.
  3. Miután felfutott az élesztő, hozzáöntöm a lisztes keverékhez és a tojást is hozzáadom.
  4. Összegyúrom dagasztó mozdulatokkal.
  5. Majd letakarom egy konyharuhával és meleg helyen 45-60 percig kelesztem.
  6. Ezután lisztes felületen 1 cm vastagságúra kinyújtom a tésztát.
  7. A tölteléket (fahéj, édesítőszer, olaj) kikeverem, majd megkenem vele a tésztát. (Én még pluszban szórtam rá fahéjat, mert nagyon szeretem.)
  8. Feltekerem, éles késsel 3-4 cm vastag szeleteket vágok belőle, amiket vajjal kikent jénaiba teszem.
  9. Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztem a csigákat.
  10. Addig a sütőt előmelegítem 170 C-ra. Majd 30 perc letelte után sütőbe rakom őket és 25-30 percig sütöm, míg aranybarnára nem sülnek. Célszerű 20 perc környékén ránézni, esetleg tűpróbával megnézni mennyire sült át a közepe.
+1 érv mellette: elcsomagolhatod magaddal a hét elején uzsonnára. Én biztosan ezt fogom tenni.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás