Már tavaly is hasonlóan készítettem el, emlékszem hogy azok is teljes kiőrlésű lisztből készültek. Viszont a receptet sikerült nem leírnom, szóval marad az újabb kísérletezés. Kicsit linzeresebb állagú lett, nem a tipikus puha mézeskalács (kevésbé kedvelem azt a verziót). Ha mindenáron puhát szeretnél, készítsd több fehér liszttel, és kevesebb teljes kiőrlésűvel.
Hozzávalók:
250g teljes kiőrlésű búzaliszt
50g fehér liszt
100g vaj
15g 4:1 (Negyedannyi) édesítőszer
1 tojás
80g méz
1 kiskanál szódabikarbóna
( ha túl kemény lenne, akkor a végén +1-2 ek. víz)
Fűszerek: fél csomag mézeskalács fűszerkeverék, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 tk. kardamom, 1 tk. őrölt szegfűszeg, 1 ek .fahéj. Ezt persze mindenki ízlés szerint módosíthatja, én szeretem pluszban fűszerezni a keveréken túl is. Nem tehetek róla, imádom a karácsonyi fűszereket.
Elkészítés:
Egy nagy tálba először a száraz hozzávalókat kimérem, kicsit összekavarom, hogy egyformán jusson a fűszerekből mindenhova. Ezután a vajat felkockázva, a tojást egészben adom hozzá és a mézet is rácsurgatom. Majd összegyúrom az egészet. Kicsit keményebb tészta lesz belőle a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően. Ha nagyon nem akar összeállni, mehet hozzá 1-2 evőkanál víz.
A sütőt 180˙C-ra előmelegítem.
A bucit megfelezem, majd az egyiket lisztezett felületen fél cm vastagra kinyújtom. Kiszaggatom. Majd mehet be a sütőbe 5-6 percre. Érdemes figyelni, mert sütőtől függ az idő. Akkor jó, ha már pirosodik az alja és/vagy nem puha a teteje.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás